Nyheter

juli 18, 2016

Fler tennisfester för tjejerna tack

Nu är Ericsson Open äntligen i gång men Joans Arnesen efterlyser fler tennisfester till tjejerna.

Den Stora tennisfesten i Båstad är igång.

Tyvärr är Ericsson Open också enda stora turnering de svenska damerna har på hemmaplan.

Det gör mig lite förbannad och ännu mer konfunderad.

Herrspelarna som sedan tidigare har ATP-turneringarna SkiStar Swedish Open och If Stockholm Open fick i år två nya Challengers.

Det är både efterlängtat och värdefullt.

Men med tanke på att svensk damtennis varit hetare än herrtennisen under de fem senaste åren är det också anmärkningsvärt att det inte istället eller åtminstone också startats motsvarande turneringar för tjejerna.

Mer än anmärkningsvärt, ja rent bedrövligt, är det förstås att killarna på Sommartouren har en större prispott än tjejerna.

Jag kallar mig inte feminst eftersom det ger sådana där otäcka Gustav Fridolin-vibbar men reagerar starkt på förhållanden där kvinnor förfördelas just därför att de är kvinnor.

Fjolårets Ericsson Open borde ha gett ett fantastiskt utgångsläge för att skaffa sponsorer till några stora ITF-turneringar i Sverige. Johanna Larsson tog sin första WTA-titel i singel och framtidshoppet Rebecca Peterson gick till kvarten.

Förhoppningsvis blir årets upplaga ytterligare ett i raden av exempel på att svensk damtennis är rejält på g och att det är just dit svensk tennis kanske ska knyta sitt största hopp om en framtida stjärna.

Även om förra veckans Skistar Swedish Open hade ett antal mycket starka grusspelare i startfältet nådde detta inte upp i lika hög klass som det i Ericsson Open.

Störst intresse knyts självklart kring Angelique Kerber som gör sin fjärde start i Båstad. I de tre första – senaste gången 2011 - väckte den vänsterhänta tyska fajtern ingen större uppmärksamhet.

Nu kommer hon som årets Australian Open-segrare, Wimbledonfinalist och nybliven världstvåa.

Skyhög favorit?

Nja, Kerber är visserligen allroundkunnig men grus är underlaget som hon har lägst segerprocent (57 procent) på under karriären.

Susanne Celik var först ut av de fyra hemmafavoriterna men gjorde tyvärr en blek insats på centercourten. Det är klart att man ännu inte kan ställa så höga krav på den 21-åriga Sverigetrean som är oerfaren i dessa sammanhang.

Men i dag tyckte jag att hon alldeles för lättvindigt gav bort matchen mot jämnåriga Anna Karin Schmiedlova som vann med 6-1, 6-3. Visserligen är slovakiskan rankad 53 men hon har en mycket svag säsong bakom sig och dagens seger var faktiskt hennes första på WTA-touren sedan januari.

Den långa perioden av förluster har sargat Schmiedlovas självförtroende och det borde Celik åtminstone ha försökt att utnyttja bättre än vad som blev fallet.

Men det var som om hemmafavoriten ville för mycket och det där spända uppträdandet som vi ser från många spelare i början av matcher ville nu inte släppa taget om Celik. Nu spelade hon ofta i en för motståndaren passande höfthöjd. Vid 3-3 fanns ett ypperligt tillfälle att testa slovakiskans nerver men tyvärr tog Celik inte vara på den chansen utan bjöd på en rad mer eller mindre billiga poäng.

Men som sagt, vi kan ännu inte ställa så höga krav på Susanne Celik i dessa för henne fortfarande nya sammanhang.

Den här matchen får bli en värdefull erfarenhet att ta med sig.